Různé

Rajská omáčka s perníkovým knedlíkem

mrkev
celer
cibule
citrón
rajčatový protlak
rajče
sůl
cukr
ocet

V hrnci rozehřejeme máslo a olej a osmahneme nakrájenou zeleninu a cibuli. Za stálého míchání přidáme cukr, všechno koření, citrón a promícháme, zaprášíme mouku, krátce ji osmahneme a důkladně promícháme. Zalijeme vývarem z masa, přidáme rajčata nakrájená na čtvrtky nebo protlak, opět promícháme a vaříme asi 15 minut. Pak omáčku rozmixujeme a procedíme do čistého hrnce, přivedeme opět k varu a dochutíme solí, případně cukrem či octem.

Knedlík

housky (žemle)
vejce
hrubá mouka
sůl
perníkové koření

Žloutky oddělíme od bílků. Zalijeme mlékem a vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou, perníkovým kořením a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru kuliček. Zabalíme do fólie a vaříme cca 8 minut

Další recepty Celý díl