Různé

Martinův mistrovský bramborový salát

2 kg brambor A (Princess)
4 mrkve
1 žlutá cibule
1 červená cibule
1 bílá cibule
3 šalotky
2 lahůdkové cibulky
5 sterilovaných okurek
1 červená kapie
4 slepičí vejce
8 křepelčích vajíček
3 stonky řapíkatého celeru
2 jablka
5 lžic zeleného hrášku
4 lžíce majonézy
4 lžíce tatarské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčiče
sůl, pepř, med

Brambory varného typu A odrůdy Princess uvaříme den předem ve slané vodě společně s mrkví. Kdo je opravdu velký gurmán, brambory a mrkev uvaří v silném vývaru z opečených hovězích kostí s přídavkem bílého vína. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii týden předem spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a ve větších kusech vložíme do okurkového láku "natáhnout" chuť. Křupavou ochucenou kapii také pokrájíme na menší kostičky jako cibule. Řapíkatý celer důkladně očistíme od tuhých vláken a nakrájíme na velmi jemné kousky. Jablka, nejlépe každé jiné odrůdy, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce, a aby nám nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na osminky. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Na hrášku nešetříme, zde platí čím kvalitnější, tím lepší. Osolíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme. Salát dle tohoto receptu je již tři ročníky po sobě nejlépe hodnoceným bramborovým salátem ČR!

Varianta salátu: Ostrý – gurmán

Do mistrovského bramborového salátu před mícháním přidáme vice čerstvě mletého pepře a přiměřené množství nakládaných feferonek pokrájených na velmi jemné kousky. Také můžeme přidat nakládaný zelený a červený pepř, který před mícháním ještě nadrobno nasekáme.

Varianta salátu: Dia

Brambory a mrkev uvaříme stejně. Všechny cibule, řapíkatý celer a jablka pokrájíme s mrkví i bramborami. Sterilované okurky použijeme dia, v nálevu z nich naložíme sloupnutou čerstvou červenou kápii. Stejně zpracujeme i oba druhy vajíček a hrášek. Místo tatarské omáčky a majonézy použijeme nízkotučný jogurt, hořčici vynecháme nebo použijeme dia. Osolíme, opepříme, med vynecháme zcela určitě. Promícháme a necháme v lednici uležet.

Další recepty Celý díl