Zimní salát s hruškami, pečenou zeleninou a kešu oříšky

Zimní salát s hruškami, pečenou zeleninou a kešu oříšky

čerstvý baby špenát 120 g
sladká zralá hruška 1 ks
velká hrst borůvek
velká hrst kešu oříšků
velká hrst sušených brusinek
hrst čerstvé hladkolisté petrželky
sůl a čerstvě mletý pepř
brambory grenaille cca 15 ks
růžičková kapusta cca 500 g
červená cibule 1 větší ks
med 1 větší lžíce
olivový olej 2 lžíce
sůl a čerstvě mletý pepř
zakysaná smetana (nebo bílý jogurt) 100 g
dijonská hořčice 1 lžíce
worcestrová omáčka 1 lžíce
česnek 1 stroužek
nasekaná čerstvá hladkolistá petrželka
sůl a čerstvě mletý pepř

Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte si zeleninu k pečení. Brambory omyjte a rozkrájejte na poloviny nebo čtvrtiny – záleží na jejich velikosti. Kapustičky očistěte od zvadlých nebo žlutých lístků, pokud nějaké jsou, případně odkrojte větší nebo nehezký košťál. Rozkrájejte kapustičky na poloviny, ty menší můžete nechat. V míse smíchejte brambory, kapustičky, med, olivový olej, sůl, pepř a promíchejte. Vše přendejte do pekáče a dejte do trouby péct na cca 30 minut doměkka a dozlatova. Mezitím si připravte zálivku. Smíchejte všechny ingredience dohromady a dochuťte podle sebe. Pokud je příliš hustá, klidně ji malinko nařeďte vodou. Hrušku nakrájejte na kostičky a petrželku nasekejte nahrubo. Upečenou zeleninu nechte jenom lehce vychladnout a přimíchejte k ní špenát, hrušku, borůvky, brusinky a oříšky (pro výraznější chuť oříšků je můžete lehce opéct na suché pánvi). Na závěr salát přelijte připravenou zálivkou a podávejte.

Další recepty Celý díl