Bešamelová omáčka a její variace
Bešamelová omáčka a její variace
- 500 ml mléka
- 2 bobkové listy
- Špetka muškátového ořechu nebo květu
- Sůl a bílý pepř
- 40 g másla
- 40 g hladké moukyNa variace:
- Čerstvý kopr
- Křen
- Sýry
1. V hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte mouku, důkladně promíchejte a nechte zasmahnout.
2. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.
Variace bešamelové omáčky:
1. Přidáme nasekaný čerstvý kopr a můžeme podávat např. s rybou, hovězím masem nebo vařeným vejcem
2. Přidáme křen a můžeme podávat např. s uzeným nebo pečeným masem
3. Přidáme sýr a můžeme podávat např. s noky, špenátem, kuřecím masem