Bešamelová omáčka a její variace

Bešamelová omáčka a její variace

- 500 ml mléka
- 2 bobkové listy
- Špetka muškátového ořechu nebo květu
- Sůl a bílý pepř
- 40 g másla
- 40 g hladké mouky

Na variace:
- Čerstvý kopr
- Křen
- Sýry

1. V hrnci rozpusťte na mírném ohni máslo. Přidejte mouku, důkladně promíchejte a nechte zasmahnout.

2. Zalijte mlékem, přidejte koření a za stálého míchání přiveďte k varu. Míchejte, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky.

Variace bešamelové omáčky:

1. Přidáme nasekaný čerstvý kopr a můžeme podávat např. s rybou, hovězím masem nebo vařeným vejcem

2. Přidáme křen a můžeme podávat např. s uzeným nebo pečeným masem

3. Přidáme sýr a můžeme podávat např. s noky, špenátem, kuřecím masem

Další recepty Celý díl