Studená okurková polévka Tarator
1 ks salátová okurka
4 stroužky česneku
sůl
3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
50 ml olivového oleje
čerstvý kopr
čerstvá petrželka
1/2 l acidofilního mléka
2 bílé jogurty
citronová šťáva
cukrový meloun
Salátovou okurku omyjeme (neloupeme) a nahrubo nastrouháme. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáváme olivový olej. Poté vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr se zelenou petrželkou, acidofilní mléko a bílé jogurty. Podle chuti okyselíme citronovou šťávou. Polévku dáme vychladit. Řádně vychlazenou ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy a ihned podáváme. Do polévky lze přidat pokrájený cukrový meloun.