Burger housky

230 g bezlepkové směsi na kynutá těsta
100 g tapiokového škrobu
300 ml mléka (bezlaktozové nebo rostlinné mléko)
50 ml mléka na kvásek
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce olivového oleje
15 g droždí
1 lžíce zakysané smetany bez škrobů
semínka na posypání

Nejprve si nachystáme z 50 ml vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. Jakmile má čepičku nebo bublá nalijeme ho do mísy ve které máme již vložené bezlepkové směsi, teplé mléko, sůl, zakysanou smetanu a olej. Ze všech ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme pod poklopem cca 45 minut kynout. Po vykynutí těsto popřekládáme a rozdělíme na 7 dílků, z každého dílku vytvarujeme bochánek. Po vytvarování necháme pod fólií, nebo pečícím papírem zakryté, aby neoschly a cca 20 minut kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 230 °C se starým plechem dole v troubě, aby se nahřál. Jakmile je trouba nahřátá bochánky postříkáme slanou vodou, nařízneme a posypeme (sezamem, lněným semínkem, mákem,…), co má kdo rád. Plech s kaiserkami vložíme do nahřáté trouby a na spodní plech nalijeme vařící vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry, necháme 5 minut zapařovat. Po 5 minutách vytáhneme záparu a snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu a nebudou znít dutě. Pak necháme na mřížce vychladnout.

Další recepty Celý díl