Svařené víno, jak se dělalo dřív
Duši svařenému vínu dává zimní směs koření – hřebíček, skořice, badyán, citronová kůra, případně i vanilka. Jenomže aby se koření hezky rozvinulo, potřebuje se chvíli vařit a extrahovat. To zas nesvědčí vínu, protože varem se rychle odpaří alkohol. Víno si zaslouží jen prohřát, nikoli převařit. Co s tím? Například svařit si nejprve aromatický karamelový základ a ten smíchat s horkým vínem.
1 litr červeného vína
200 ml vody
6 lžic pískového cukru
1 větší kousek skořicové kůry
1 lžička hřebíčků
1 hvězdička badyánu
1 citron (ideálně v bio kvalitě, abyste bez obav mohli použít i kůru), případně sušená citronová kůra (prodává se jako koření)
Cukr nasypte do kastrůlku (malého, ale raději s vyššími okraji) a pokropte dvěma lžícemi vody. Promíchejte a začněte zprudka zahřívat. Dál už míchat nemusíte, přinejmenším se tak vyvarujete rizika, že ze zvyku oblíznete lžíci a ošklivě si spálíte rodícím se karamelem jazyk. K substanci, která vzniká v kastrůlku, se chovejte opatrně a s dostatečným respektem, karamel totiž dosahuje o dost vyšších teplot, než obyčejná vroucí voda.
Cukr nejprve začne pěnit a bublat, dokonce mu to asi jednu minutu vydrží, a pak, bez jakéhokoli varování, začne měnit barvu z bílé přes světle hnědou směrem do tmavé. Pokud včas nezasáhnete a kastrůlek nestáhnete z plotýnky ve chvíli, kdy je cukr příjemně světle hnědý asi jako slabý čaj, karamel zhořkne a nebude dobrý.
Nikam proto při karamelizaci neodcházejte a při dosažení správného odstínu okamžitě odstavte kastrůlek a přelijte jeho obsah – z bezpečné vzdálenosti od vašich očí a s rukou schovanou za okrajem hrnce – odměřeným množstvím vroucí vody. Opatrně míchejte, přestože vše bude nadále intenzivně a výhružně bublat, až se skoro všechen karamel rozpustí.
Přidejte všechno koření, nastrouhejte kůru z citronu a vše společně pozvolna vařte pět minut na středním plameni. Mezitím zahřejte v jiném hrnci všechno víno tak, až se rozvoní, začne se z něj kouřit a ze dna se začnou zvedat první bubliny předznamenávající var. Přes cedník k vínu přilijte obsah kastrůlku s karamelem a vypněte příkon tepla.
Víno rozlijte do hrnečků, ozdobte kolečky citronu, ze kterého jste už stačili v předchozích krocích spotřebovat kůru, a hned podávejte. Přesně takhle voní přicházející Vánoce.