Polévky

Žurek s vajíčkem

Žitný kvásek

100 g žitné celozrnné mouky
2 stroužky česneku
3 bobkové listy
7 kuliček nového koření
375 ml převařené vychladlé vody
zavařovací sklenice 0,7l

Všechny suché ingredience smícháme ve sklenici, zalijeme je vodou a dobře promícháme. Sklenici přikryjeme utěrkou a odstavíme ji na 3 dny na teplé místo bez průvanu. Kvásek po třech dnech bude mít nasládlou ostře kořenitou vůni a bude rozdělený na dvě části, dole kaše z mouky a nahoře zkvašená tekutina.

Žurek

2 l vývaru z kořenové zeleniny
3 lžíce sušených hřibů
3 větší brambory
majoránka, sůl, pepř
trochu smetany
½ l žitného kvásku

Vývar na żurek připravuji z kořenové zeleniny, na 2 l vývaru použiji 5 mrkví, 1 menší celer i s natí, 3 petržele, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, sůl.

Do uvařeného zcezeného vývaru dáme houby, oloupané brambory nakrájené na malé kousky a majoránku a dáme vše vařit. Po 15 minutách odstavíme hrnec z ohně a přes sítko do něj nalijeme žitný kvásek (celou sklenici podle návodu výše) za stálého míchání, aby se kvásek nesrazil. Vrátíme na sporák a vaříme 20 minut. Na závěr dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí, můžeme přidat také trošku sladké smetany - vše podle chuti.

Podáváme s vejcem uvařeným na tvrdo nebo s klobáskou.

Další recepty Celý díl