Vepřová panenka na brusinkách
4 lžíce červeného suchého vína
4 lžíce balzamikového octa
1 lžíce zavařených brusinek
1 lžička hnědého cukru
100 g čerstvých nebo mražených brusinek
sůl
pepř
olej
2 vepřové panenky
tymián,
rozmarýn
dýně na přílohu
Panenku vcelku osolíme, opepříme, posypeme bylinkami a zprudka opečeme na rozpáleném oleji ze všech stran. Opečené maso vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 18 minut. Na pánev do výpeku přidáme brusinky, džem a trochu cukru, přilijeme víno, balzamikový ocet, vše chvíli povaříme, nakonec do omáčky zamícháme šťávu, co pustí maso. Panenku nakrájíme na medailonky a podáváme přelité brusinkovou omáčkou z výpeku. Jako příloha se hodí např. pečená dýně nebo dýňové pyré.