Rybízový vánek

4 vejce
200 g polohrubé mouky
150 g moučkového cukru
1/2 kypřicího prášku do pečiva
50 ml oleje
50 ml vody
strouhaná čokoláda
červený rybíz

Rybízová náplň

500 g červeného rybízu
100 g krupicového cukru
200 ml vody
1 vanilkový pudink

Smetanový krém

250 g měkkého tvarohu
250 ml smetany ke šlehání
400 g zakysané smetany
70 g moučkového cukru
1,5 želatinového ztužovače za studena

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 15 minut. Rybíz s vodou a vanilkovým pudinkem rozmixujeme. Přidáme cukr a vaříme do zhoustnutí. Horkou náplň nalijeme na vychladlý piškot a necháme ztuhnout. Zakysanou smetanu smícháme s tvarohem, cukrem a ušlehanou smetanou. Želatinový ztužovač smícháme podle návodu na obalu s vodou. Vmícháme do něj trochu krému, promícháme a vmícháme zbytek krému. Krém rozetřeme na rybíz. Necháme v chladu ztuhnout a pak krájíme a zdobíme strouhanou čokoládou a rybízem.

Další recepty Celý díl