Chat

primář Centra péče o zažívací trakt, Nemocnice Ostrava-Vítkovice

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.

Záznam chatu ze čtvrtka 20. února

ANTICYKLON: „Jaké dezinformace se objevují v souvislosti s péčí o zažívací trakt?“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „asi se to týká velké spousty diet, které se propagují. Asi je podstatné jíst méně, pestře, jednoduše, málo prefabrikovaných jídel,vynechat slazené nápoje a alkohol“

ANTIMONY: „Jaký je nejlepší životní styl z hlediska péče o zažívací trakt?“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „Hodně zeleniny, ovoce, více vlákniny, málo masa, tučných jídle a alkoholu“

AK: „Jaký je nejlepší životní styl z hlediska péče o zažívací trakt?“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „jíst střídmě, pestře, s výrazným omezením tuku, alkoholu, cukru“

jana2: „DOBRÝ DEN,PANE DOKTORE,BERU LÉKY NA TLAK A DIABETES JE MOŽNÉ POUŽÍVAT PROBIOTIKA A I DENNĚ ? DĚKUJI“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „preventivní užívání probiotik je vhodné, při střevních dyspepsiích můžete probiotika užívat i nárazově ve větší dávce třeba 3-5 tbl“

jana2: „DOBRÝ DEN,PANE DOKTORE,BERU LÉKY NA TLAK A DIABETES JE MOŽNÉ POUŽÍVAT PROBIOTIKA A I DENNĚ ? DĚKUJI“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „užívat denně je vhodné, můžete tak udělat jen kůru několik dnů, ve větší dávce, nově užitá probiotika vydrží ve střevech několik měsíců, pak se vrátí k původní floře“

Jana Bartošová: „Dobrý den pane primáři, Velmi jsem si zlepšila nejen mikrobiom terapií červeným světlem. Jaký máte názor na červené světlo.dekuji“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „Nevím jak by mohlo červené světlo působit na mikrobiom, bohužel o tomto vlivu jsem neslyšel, ani o něm nepíší v odborné literatuře“

Kateřina: „Dobrý den. Jaký máte názor na kombuchu a její vliv na střevní mikrobiom? A obecně na kvašené potraviny? Jinak problém průmyslově zpracovaných potravin vysvětluji každému, ale málo kdo ho chápe... Děkuji!“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „Je to rozupstná vláknina , takže velice prospěšné, doporučuji“

Róza: „Dobrý den pane doktore, trápí mě velmi nepříjemné větry. Jsem stále jak nafouklá. Kromě příčiny typu jídla co je způsobuje by mohla kolonoskopie také zjistit příčinu? Moc děkuji a krásný den“

MUDr. Petr Fojtík, Ph.D.: „koloskopie je doporučována od 50 let věku, zkuzste probiotika ve větším množství, nebo kopit Espumisan“