Chat

dietolog

Petr Havlíček

Jestli si cukr zaslouží přezdívku bílý jed, se můžete zeptat odborníka na zdravou výživu – Petra Havlíčka v pořadu Dobré ráno na programu ČT1.

Záznam chatu ze středy 14. dubna 2010

Lena.K.123@seznam.cz: „prominte ze Vas zdrzuju, ale muzete mi prosim prozradit jmeno cloveka-cizince- ktery byl na zacatku programu 13.4. uveden jako clovek ktery micha parfemy ? Zapomnela jsem si zapsat jeho jmeno.Radil moderatorce jaky typ by si mohla nechat namichat. A zabery z obchodu byly z jake prodejny? Dekuji za pomoc, za info. S uctou Lena“

daniela révai: „dobrý den, byl to Borislav Rudić :-) Prodejna je na Zámečnické ulici v Brně.“

Hana Štrohalmová: „Prosím chtěla jsem se zeptat, zda máte i poblíž nějakou dietologickou pobočku mého bydliště jsem z Opavy,abych nemusela dojíždět do Čech“

Petr Havlíček: „Bohužel nemám, ale zkuste se obrátit na MUDr. Petra Cikla z NsP Ivančice, tel: 777 575 011. PH“

Pavlína: „Dobrý den, na internetu jsem si našla od Vás jídelníček na 60 dní, kde je přesně rozepsaná strava na celý den (6x denně), nejvíce se skláda z kefírů, šmakouna, tofu, zeleniny, ovoce, bílého jogurtu, masa, apod. Chtěla bych se zeptat, jestli je to opravdu jídelníček od Vás, ohlasy jsou na to veliké, většinou se uvádí, že dotyčné zubly cca 10kg. Mám problémy s pravidelnou stravou, se 2 dětmi nemám moc čas a většinou jím po dětech. Mám v plánu začít se stravovat podle tohoto jídelníčku, "nastartovat se". Měřím 171cm a vážím 78kg. Děkuji a přeji pěkný den.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, opravdu se jedná o můj jídelníček, který je ovšem všeobecný, vzorový a není indidividualizovaný. Doporučuji s přizpůsobit. PH“

klara: „Dobre rano,jen se chci zeptat jestli je v poradku,kdyz mi je 15 let,ze jsem presedlala na zdravou strevu a uz trictvrte roku se ji drzim(nejim maso,kravi mlecne vyrobky jen kozi a ovci,bile pecivo jsem nahradila celozrnym a cukr jsem vymenila za trtinovy,med a ovoce).Merim 159 cm a vezim 53(mela jsem obdobi,ze jsem vazila jen 49). Jeste bych se chtela zeptat na to,ze bych se v dospelosti take rada venovala podobne praci jako Vy,takze ted jdu na skolu se zamerenim nutricni asistent,dobra volba?“

Petr Havlíček: „Dobre rano, dělejte hlavně to, co Vás baví, ať jste spokojená. A maso zkuste jíst :-)Člověk je původem všežravec :-) Petr“

Iveta Pěknicová: „Dobrý den, například v létě je tedy vhodnější vinný střik? a to z bílého či červeného vína? a ještě mám dotaz, zda se zředěním vodou, tj. ve formě vinného střiku, víno nějak znehodnocuje? Děkuji.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, střik si klidně dejte, jen respektujte doporučené denní množství alkoholu. Červené víno obsahuje větší množství barviva resveratrolu, který je velmi silným antioxidantem. Jen pozor, ředěním zvětšujete povrch alkoholu, takže se rychleji vstřebává, takže pokud to přeženete s množsvím, opilost se dostaví podstatně rychleji :-) Hezký den :-) Petr“

Makišikiša :)): „Dobrý dne Petře :) chtěla jsme se zeúptat jestli škodí více bílá čokoláda než hnědá... slyšela jsem že bílá... co je na tom pravdy ?? děkuji za odpověď přeji kráásný den (i když prší) :))“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, slyšela jste správně. Bílá čokoláda je směs tuků, cukru, sušeného mléka a trochy kakaového másla. A to nejcennější - kakao, tam není. Takže, když čokošku, tak hnědou, aspoň 70% :-) Petr“

Josef: „Docela často mám velmi intenzivní chuť na sladké. Možná je to tím, že nápoje sladím umělým sladidlem. Mám s tím nějak bojovat? Nebo jak se mám tady těch návalů chuti na sladké zbavit ?“

Petr Havlíček: „Umělé sladidlo je shit :-) Poptávka po sladkém většinou symbolizuje deficit sacharidů, samozřejmě těch správných, tzn. výrobků z celozrnných cereálií a zeleniny. Takže, zrušte sladidla a pořádně a správně se najezte. Btw. Na sladidla existují horní hranice zdravotně bezpečného příjmu (zkuste se podívat na dávkování sladidel) Myslíte, že když pijete jen umělými sladidly slazené nápoje, jste ještě v nerizikové zóně? :-) Petr“

Štěpánka: „Dobré ráno, prosím poraďte mi. Mám nadváhu a dlouhodobě se léčím s crohnovou chorobou (chronický zánět střev) a astma. Chci snížit váhu, ale nevím jak.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, na tuto otázku není bohužel možné (díky obsáhlosti problému) odpovědět na chatu. Doporučuji navštívit fundovaného specialistu, který zná specifika výživy při zánětech střev. Přeji hodně stěstí a pevnou vůli :-)Petr“

Honza: „Léta jsem si myslel, že když nahradím Colu ovocným džusem, dělám něco pro sebe. A nedávno jsem si přečetl na přebalu, že ovocný džus má ještě vyšší obsah cukru. Takže má smysl to nahrazovat ?“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, ovocné šťávy mají opravdu stejně vysoký obsah cukru jako limondy. Nicméně, v případě kvalitních džusů jde ještě o jakousi nadhodnotu v podobě obsahu minerálních látek a antioxidantů. Nicméně, základ pitného režimu by měla tvořit kvalitní pitná voda a džusy by ji měly jen doplňovat. Petr“

Markéta: „Hezké ráno, téměř denně běhám alespoň hodinu tak 10km/h, občas přidám posilovnu.Je mi 22 let, s výškou 160cm vážím 48kg. Když jsem si na Flora-kalkulačce spočítala denní příjem ,mám kolem 14000KJ denně, spolu s 400-500sacharidů a 150-200g bílkovin..Je to normální? Netloustnu, nehladovím ani se ale nepřejídám...poslední dobou však mám problémy s dýcháním a srdcem, asi přetížení, nemohu již tolik sporotvat, ovšem příjem jídla mám stále stejný, nejím sladké,jen ovoce,vločky,maso, tvaroh,brambor,těstoviny.Mám jídlo raději omezit, abych nepřiprala???Děkuji velmi za odpověď!!!“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, no nazdar, kde jste k takovým hausnumerům přišla?? Výpočet je zcela chybný, z takového kvanta živin budete při svých proporcích a dennm výdeji tloustnout. Příjem 150-200 g bílkovin při Vaší váze považuji za patologický. Petr“

Iva Krobová: „Doporučte prosím, vhodné potraviny pro kojící matky (tvorba mat.mléka,aby nenadýmala atd) jak je to s pověrami - tvoří se mat.mléko,když se pije melta s mlékem nebo černé pivo atd...děkuji“

Petr Havlíček: „Pivo může negativně díky obsahu hořčin ovlivnit chuť mléka a navíc alkohol není při kojení vhodný. Melta s mlékem je zcela v pořádku. Pokud jde o skladbu potravin, jezte zdravě a dostatečně a vyhýbejte se potravinám, které nadýmají (potraviny s vysokým podílem hrubé vlákniny a některé druhy zeleniny) nebo potravinám potencionálně alergenním (některé ovoce, sójové výrobky,...)Nepijte kávu a alkohol. Petr“

Milan: „Opravdu je maslo a sadlo tak "spatnym" tukem?“

Petr Havlíček: „Pokud tyto tuky konzumujete v množství, přiměřeném Vašemu životnímu stylu, pak jejich malé množství neškodí. Tedy prakticky - pokud žijete neaktivně a jste bez pohybu, tento typ energie pro Vás nebude příliš vhodný. Pokud naopak manuálně pracujete nebo hodně sportujete, pak určité množství energie může pocházet i z těchto tuků. Ale pozor - poměr mezi rostlinnými oleji a živočišnými tuky měl být maximálně 2:1 ve prospěch rostlinných olejů. PH“

Petr Svoboda: „Dobrý den,každé ráno si dávám malou lžíci medu od svých včel myslíte,že by mohla moje tchýně,která má cukrovku a píchá si inzulín užívat taky tuto meducínu?Děkuji za odpověd Petr Z moravy“

Petr Havlíček: „Dobrý den, pro Vaši tchýni je polévková lžíce naráz příliš velké množství. Malá lžička medu v nápoji v průběhu dne ji ale neublíží. Ale opravdu malá čajová lžička. Petr“

Lena: „Dobrý den... měl by se jíst cukr každý den, nebo jen někdy ? jak moc vlastně cukr škodí ?“

Petr Havlíček: „Dobrý den, bílý cukr vlastně k ničemu nepotřebuje - i v minulosti se bez něj člověk zcela obešel. Problém bílého cukru je v tom, že se velmi rychle mění na tuky (triglyceridy, neboli tuky vzniklé z cukrů). Nicméně, 2 lžičky cukru denně v kávě nebo čaji Vám rozhodně neuškodí a ani z nich neztloustene. Pokud samozřejmě jinak žijete aktivně a zdravě :-) Petr“

Vladimír Čejka: „Dobré ráno. Jsem v lázních Třeboň. Napsal jsem si redukční dietu. Zaskočilo mě četnost dušené zeleniny a různých mas včetně vepřového a mletého. Často je to jen vypuštěním příloh. Moc se mi to nelíbí, ale vydržím. Dotaz: Je to správně? Děkuji (PS: večer si dávám jeden vinný střik)“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, Váš dojem z předloženého menu je správný. Já bych do toho nešel. Jídlo bez příloh považuji za chybné a tento styl redukčních diet za dávno překonaný. Naše strava sacharidy obsahovat musí, jde jen o jejich skladbu a správnou kuchyňskou úpravu. Petr“

Slavi Skalova: „Dobre rano Petre,snazim se stravovat zdrave,163 cm, 52 kg, sportuji pravidlne, ..konzumaci cukru si snazim hlidat.Cim to, prosim Vas je, ze po jidle...obede nebo veceri.. dostanu neodolatelnou chut na neco sladkeho?“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, to, co popisujete, je úplně normální a fyziologické. Jakmile Váš zažívací trakt začne zpracovávat přijaté větší jídlo, slinivka ihned vyloučí větší množství inzulínu a dojde ke krátkodobému snížení hladiny krevního cukru. Což se zase ale po čase dorovná (glukoneogenezí a ze sacharidů, přijatých stravou). Takže stačí jen chvíli počkat :-) Petr“

Vladka: „Dobry den p. Havlicku, chtela jsem se zeptat jestli by jste se neodstehoval alespon na pul roku do Italie a nedal meho pritele do lat'e:-)? Moc rada se na Vas koukam, krasny den a pohodicku!“

Petr Havlíček: „Dobrý den, to bych moc rád, Itálii a italská auta miluju :-) Jen je to jaksi nereálné, neb jsem zatím stále ekonomicky závislý na své praxi v Praze :-) Děkuju moc :-) Petr“

jirka: „dobré ráno, co si myslíte o PH -zásaditotvorných potravinách a vůbec jejich vlivu na zdraví ? Dokážete otevřeně v televizi říci vliv vysocezpracovaných potravin na naše zdraví? Co na ztužené tuky- rádoby rostlinné - viz jedna reklama ......pro Vaše zdrací.? Jak chrom na diabet? díky za názor“

Petr Havlíček: „Dobré ráno, pokud tato otázka zazní, nemám problém s odpovědí, což bylo vidět i v našem pořadu Jste to, co jíte :-) Hezký den :-) Petr“

Jitka: „Zdravím, Jaké potraviny jsou vhodné na dráždivý tračník, přestože žiju "zdravě", břicho pobolívá často. Děkuji. Jitka“

Petr Havlíček: „Dobrý den, dráždivý tračník může být otázkou stresu a rychlého jezení ve stresovém prostředí. Zkuste se trochu zklidnit a hlavně velká jídla sníst v klidu,pomalu a po jídle chvíli relaxovat. Petr“

Markéta R.: „A nevíte náhodou, proč jsou všechny Vaše odpovědi na webu uvedeny všechny pod jménem Daniela Révai? To tam asi nechali z minulého chatu? mějte se, těším se, až Vás zas uslyším. Markéta“

Petr Havlíček: „Daniela Révai je moderátorka dnešního rána a proto se tam asi objevuje. Už jsem to opravil :-) Petr“

Klára: „Petře, chci se zeptat-začala jsem hubnout pomocí akupunktury,ale metody lékaře mi připadají hodně nezdravé,jde mi o jídelníček který mi dal.Je povoleno jíst je 3xdenně a to poslední jídlo v 16.00,z příloh pouze brambory a obyč.chleba,vše v množství 1 čtvrtiny běžné porce ,tzn.že masa max.4 dkg,brambor 5 dkg atd.Cvičení je úplně zakázáno.Stojí mě to u něj dost peněz,tak jen chci vědět,zda to nejsou peníze vyhozené.Žádné testy mi nedělal,jen mě zvážil na digitální váze.Prosím praďte.Hubnout máme 2 kg za 14 dní a kůra trvá 4 měsíce.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, o mě je známu, že tyto hladovkové experimenty nemám moc rád, neboť způsobují člověku značnou nepohodu a po jejich ukončení většinou dojde k jo-jo efektu... Petr“

Lucie: „Dobré ráno, chtěla jsem se zeptat, jestli máte nějakou svou internetovou stránku a jestli poskytujete rady pro správné stravování i "normálně" - zájemncům nebo jen v pořadech v televizi. Děkuji L.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, mrkněte se na www.centrumvittore.cz Tam snad něco najdete i mě :-) Petr“

Karel: „Dobre rano, koupil jsem si Vasi novou knihu Jidlo jako zivotni styl. Uz jsem zkusil par receptu a vsechny dopadly katastrofalne. Napady jsou to sice dobre, ale postupy a pomery surovin nerealizovatelne. Mam pocit, jakoby to nekdo rychle hodil z hlavy na papir a ani nevyzkousel. Opravdu velke zklamani. Co vy na to? Diky“

Petr Havlíček: „Dobrý den, netuším, kde může být problém. Většina receptů je reálu vyzkoušená a fotografie jsou z reálně dle receptů uvařených jídel. Nicméně, díky i za Váš názor, člověk by se neměl neustále vznášet v oblacích, občas musí z hrušky dolů :-) Petr“

Martina Brno: „Dobrá den pane Havlíček. Mám na vás dotaz.Tuk vysmažený s filetu lososa který mi zustane na titanové pánvi je použitelní na politií vařené zeleniny a nebo je školivý a nemám ho jíst vubec? Děkuji moc za odpověd.Martina“

Petr Havlíček: „Dobrý den, přepálený tuk, byť původně kvalitní, nedoporučuji konzumovat. Petr“

Bára: „Dobrý den, prosím Vás máte nějakou radu na nadměrnou chuť na sladké?“

Petr Havlíček: „Dobrý den, jezte pravdelně přiměřené porce sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Návaly chutí na sladké mohou svědčit o nestabilní hladině krevního cukru. Petr“

Josef K. Tábor: „Dobrý den pane Havlíček, jsem vašim velkým fanouškem. Chtěl bych se zeptat na Vaše nejbližší plány v oblasti zdravé výživy. Vydání dvd, cd, sérii vlastních potraviny atd. Děkuji“

Petr Havlíček: „Dobrý den, děkuji :-) Něco určitě bude, vydržte do května :-) Petr“

František Vyhnálek: „DR, p. Ing. jak se k Vám mohu dostat, co mám udělat, jaké doporučení potřebuji a kontakty na Vaši ordinaci, laboratoř? Děkuji Vám a přeji hezký den a jaro. A kdy budete zas v Souboji dvou týmu a nebo v Jste to co jíte? Ještě jednou děkuji. František V.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, kontakt na paní doktorku je: Nemocnice Tišnov - 549 436 005 Můj kontakt: 777 094 394 (asistentky) S pozdravem Petr Havlíček“

Veronika: „Dobré ráno, tchán byl u dietoložky a ona mu řekla, že podle moči má záporné PH a nejdříve ho musejí zlepšit tabletami a pak prý teprve začne hubnou -zakázala mu pečivo, těstoviny, brambory, rýži... co si o tom myslíte?“

Petr Havlíček: „Dobrý den, doporučuji navštívit lékaře a zjistit přesnou diagnózu. A upřímně - moc se mi zmíněné dietní doporučení nelíbí. Petr Havlíček“

Josef P.: „máte nějaké reference na léčbu diabetes II. typu terapií exenatidem lékem BYETTA? Děkuji“

Petr Havlíček: „Odpovídá paní doktorka: o nasazení toho léku rozhoduje ošetřující diabetolog. Jedná se o nejmodernější léčbu, která je ovšem doporovázena vysokou fininční spoluúčastí pacienta. Nicméně, výsledky ppři použití tohoto léku jsou výborné - především při kompenzaci diabetu a snižování nadváhy.“

Lenka Fialová,Studentská 44/10,591 01 Žďár n.S.: „Zajímalo by mě, zda se uvažuje o dalších dílech pořadu O hubnutí i s paní doktorkou Cajthamlovou.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, my bychom rádi, ale vše záleží na objednateli - to znamená na některé z našich televizí :-) Petr“

Irena Slunečková: „Zdravím Vás pane Havlíček. Byl by jste tak laskav a doporučil mi literaturu, kde se dozvím podrobnosti o výživě, ale opravdu v detailech. V dnešní době je takových knih a všeobecných informacích hodně a nevím jak si správně vybrat. Třeba i ifno o bylinkách, které nahrazují sůl apod..Snažím se stravovat svou rodinu zdravě, k tomu jsem vegetarián, jim pouze ryby, ale rodince vyvařuju maso. Takže to mám s vychystáváním jídla náročnější.Děkuji moc Ireena Mimochodem, velice Vám s rodinkou fandíme :o)“

Petr Havlíček: „Dobrý den, zkuste knížky dr. Petra Fořta, kde najdete velké množství informací ze všech směrů výživy :-) A děěěěkuju :-) Petr“

Zdeněk Černý: „Dobrý den, budete někdy v Opavě?Děkuji za odpověď“

Petr Havlíček: „Dobrý den, příští týden, buď v pátek nebo v sobotu na prezentační akci Pro Titanium Guss v Globuse. Petr“

Mira Rejdová: „Prajem dobré ránko, rada Vás zasa vidím, mala by som jednu prozbu o radu : mám 32 rokov a mám chronický zápal štítnej žľazy so zníženou činnosťou štítnej žľazy. 2 dni v týždni venujem 4 hodiny volejbalu, aj ked mám sedavé zamestnanie stále behám, stravu sa snažím skladať zdravo s prevládaním zeleniny a ovocia, niekedy sa mi zdá že viacej je moja 9 ročná dcéra, ktorá síce stále tancuje ale predsa. Nevidím žiadne výsledky, ako teda pomôcť keď môj pán doktor mi doposiaľ nejak moc neporadil. Moc ďakujem Miroslava“

Petr Havlíček: „Dobrý den, problém je trochu komplikovanější a jen z těchto informací se řešení nedobereme. Zkuste kontaktovat výživového poradce, snad problém odhalíte. Petr“

HK: „Dobry den, cvicim kazde rano na lacno (po sklenicnce vody s citronem) cca 20min na crossstepperu. Pote zbastim banan, dzus redeny s vodou a mazu do prace kde pokracuju svacinou a dal dle spravnych zasad. Je to dobre? Staci takovyto pohyb na hubnuti? A nevadi ze cvicim na lacno? Zkousel jsem pul hod predtim 30g inst.ovesne kase, ale nestacila se zpracovat a bylo mi tezko a driv vstavat uz nezvladnu. Cvicit na lacno mi nevadi, dokonce vyhovuje. Dekuji za radu, HK.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, klidně cvičte ráno nalačno, kdy je nabídka volných mastných kyselin v krvi vysoká. Ale provozujte jen aktivity aerobní, tzn. na 70% maxima. Ale ta snídaně - samý jednoduchý cukr. Zkuste tu ovesnou kaši po cvičení, zhuba tak po 30-40 minutách po jeho ukončení. Petr“

gianfranco: „Fandim Vám. Přeji hodně úspěchů.“

Petr Havlíček: „Dobrý den, díky :-) Jednoho Gianfranca jsem v pátek potkal a byl to úžasný italský šéfkuchař s Michelinskou hvězdou. A jeho zásadním krédem je, že jídlo má být lehké, přirozené, z čerstvých surovin a nepříliš komplikované. Jak dobře se tohle poslouchá z úst špičkového chefa :-) Petr“

Daniela Chrastilová dchrastil@volny.cz: „Dobrý den, čím nejlépe osladit dceři ovesnou kaši? Dcera je alergička, takže med nedoporučují. Kaši dělám každé ráno, přidávám střídavě rozinky, karob a sladím javorovým sirupem, ale někdy ho nechce. Tak to prostřídávám glukopurem nebo přírodním tmavým cukrem. Co je nejlepší? Děkuji. Daniela Chrastilová“

Petr Havlíček: „Dobrý den, v pořádku je vícemně vše. Prostřídávejte a kombinujte :-) Petr“