26 minut

8/13 Holubinky a ryzce

Obsah dílu

Konečně dostaneme k ochutnávání holubinek – jediného houbového rodu, jehož poživatelnost lze posuzovat jazykem. A přehlídka ryzců nesmí chybět! Odborná spolupráce: Helena Deckerová.

Stopáž26 minut
Další díl
9/13 Lišky, kuřátka a břichatky

Přehled dílů

13 dostupných
Stopáž26 minut

2/13 Hitparáda hřibů

Setkáme se s nejmasověji hledanými druhy tzv. pravých hřibů, ale i s mnoha raritami a vzácnými druhy. Odborná spolupráce: Josef Šutara.

7. 7. 2024 na ČT2
Stopáž26 minut

1/13 Z jara

První díl, pojednávající o historii mykologie, jakož i o nejchutnějších jarních úlovcích v čele s kulinářsky vyhlášenými smrži. Odborná spolupráce: Vladimír Antonín.

5. 7. 2024 na ČT2
Stopáž26 minut

13/13 Pozdní sběr

Přichází přelom října a listopadu. Kruh se uzavírá, hřibová sezóna skončila, ale znalý houbař právě nyní může najít chuťově úžasné houby žijící na tlejících pařezech a spadaném listí. A co v zimě? Odborná spolupráce: Vladimír Antonín.

2. 1. 2024 na ČT1
Stopáž26 minut

12/13 V pěstírnách

Tento díl je o houbách léčivých, v němž se o les ani nezavadí. Nahlédnout pod pokličku umělého pěstování hub však skýtá záběry jak do vesmírné laboratoře. Kde se na trhu berou hlívy, žampióny či stále populárnější druhy asijských hub? Odborná spolupráce: Ivan Jablonský.

8. 12. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

11/13 V pralese

Zavítáme do původních beskydských pralesů, do ráje úchvatných chorošů a bizarních dřevokazných hub. Odborná spolupráce: Helena Deckerová.

1. 12. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

10/13 Teplomilné

Desátý díl se zaměřuje na houby, kterým svědčí teplo. V Českém krasu na vyhřátých vápencích rostou kuřátka připomínající korály, teplomilné hřiby i majestátní muchomůrka císařka. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.

24. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

9/13 Lišky, kuřátka a břichatky

Houby roztodivných tvarů, vůní a chutí – houby připomínající květy i zdánlivě obyčejné pýchavky. Odborná spolupráce: Oldřich Jindřich.

17. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

8/13 Holubinky a ryzce

Konečně dostaneme k ochutnávání holubinek – jediného houbového rodu, jehož poživatelnost lze posuzovat jazykem. A přehlídka ryzců nesmí chybět! Odborná spolupráce: Helena Deckerová.

10. 11. 2022 na ČT2
Stopáž27 minut

7/13 Pavučince a čirůvky

Alespoň se dotkneme nejsložitějšího rodu hub – totiž pavučinců – abychom pak skončili u kulinářsky jistějších úlovků v čele s úžasnou čirůvkou fialovou. Odborná spolupráce: Jan Holec.

3. 11. 2022 na ČT2
Stopáž26 minut

6/13 Nejen o václavkách

V tomto dílu pojednáme o houbových herbářích a nejrůznějších druzích jedlých i jedovatých lupenatých hub. Odborná spolupráce: Jan Holec.

27. 10. 2022 na ČT2

Napište nám