Moučníky a cukroví

Skořicový pletenec

Jan Rosák v naší kuchyni dnes připraví něco sladkého. Můžete se těšit na skořicový pletenec.

Jan Rosák
moderátor

Jan Rosák

* 24. 8. 1947


mouka
droždí
mléko
sůl
cukr
žloutek
máslo

náplň

máslo
cukr
skořice

Nejprve si vytvoříme kvásek. Mouku dáme do misky, uděláme v ní důlek a rozdrobíme do něj droždí. Posypeme cukrem a solí. Necháme kvásek vzejít. Až kvásek vybublá, přidáme do mísy žloutek a teplé rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto a na teplém místě ho necháme kynout.

Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme rozpuštěné máslo, cukr a skořici.

Těsto vyklopíme na pomoučený vál. Těsto rozválíme a potřeme skořicovou nádivkou a zarolujeme. Rolku podélně rozřízneme (ale na jednom konci necháme kousek nerozříznutý). Prameny spleteme do jednoduchého copu, který spojíme v jeden věnec. Necháme ještě chvíli odpočinout a poté pečeme na 180 °C asi 35 minut.

Další recepty Celý díl