Jidášky
I v kuchyni si připomeneme blížící se Velikonoce kynutými jidášky.
500 g hladké mouky
2 lžíce medu
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce oleje
1 vejce
sůl
20 g droždí
¼ l mléka
oslazené mléko na potření
rozinky na ozdobu (namáčené v rumu)
Do půl kilogramu hladké mouky dáme 20 g droždí, zasypeme cukrem a nalijeme trochu vlahého mléka. Uděláme si kvásek. Pak přidáme 2 lžíce oleje, 2 lžíce medu, přidáme vejce a špetku soli. Těsto zpracujeme a přidáme zbytek mléka. Těsto musí být trochu tužší a dáme ho vykynout.
Po vykynutí těsto zlehka zpracujeme, nakrájíme na malé kousky, z kterých si uděláme tenký váleček. Vytváříme různé tvary jidášků, které dáme na vymazaný plech. Pomašlujeme oslazeným mlékem a ozdobíme rozinkami.
Pečeme při 180 °C přibližně 10 minut. Upečené jidášky potřeme medem.