Zelňák, neboli zapečené zelí s mletým masem připraví s Jiřinou Bohdalovou šéfkuchař Jan Pýcha.

1 hlávka bílého zelí
1 cibule
4 stroužky česneku
100 g másla
0,5 kg mletého hovězího masa
100 g kečupu
0,5 litru 12% smetany
sůl, pepř

Očištěné zelí bez košťálů pokrájíme na kostky cca 2 x 2 cm a spaříme nebo v mikrovlnce pod poklicí uvaříme do poloměkka. Na másle zpěníme cibulku s lisovaným česnekem a přidáme mleté hovězí, osolíme, opepříme a orestujeme. Pak vmícháme kečup. Pekáček vymažeme máslem, vyložíme polovinou spařeného zelí, pak dáme vrstvu podušeného hovězího masa a překryjeme zbylým zelím. Zalijeme smetanou a dáme do úplného změknutí zelí péci do trouby na cca 160 °C. Podáváme s rýží, bramborami nebo pečivem.

Další recepty Celý díl