
S Terezou Bebarovou si dnes připravíme pohankové palačinky se zeleninovou náplní a salátem s kešu ořechy i slunečnicovými semínky.
* 8. 7. 1975
Palačinky
5 lžic pohankové mouky
1,5 lžičky jedlé sody
2 vejce
sůl
olej
parmezán
Do mísy vložíme 5 vrchovatých lžic pohankové mouky, přidáme asi 4 dcl vody a promícháme. Přidáme jedlou sodu a prošlehaná vejce. Osolíme a tyčovým mixérem dobře promícháme. Dáme na chvíli odpočinout do lednice.
Na tenké vrstvě oleje smažíme palačinky. Jednu půlku poté poklademe zeleninovou směsí, posypeme parmezánem a zarolujeme. Přeřízneme napůl a podáváme se salátem.
Zeleninová směs
lilek
cuketa
sušená rajčata v nálevu
červená cibule
česnek
bazalka, oregano, tymián, petržel
olivový olej
sůl, pepř
Na pánvi rozehřejeme olej. Osmahneme na něm na jemno nakrájený česnek a cibuli nakrájenou na proužky. Předem "vypocený" lilek nakrájíme na kostky a přidáme na pánev, dále vložíme cuketu, sušená rajčata, sůl, pepř a nasekané bylinky.
Salát
vinný ocet
olivový olej
sůl
římský salát
cherry rajčátka
opražená slunečnicová semínka
opražené kešu ořechy
čerstvá máta
2 lžíce vinného octa dáme do misky. Osolíme a za stálého šlehání přiléváme olivový olej a nakonec ještě dochutíme dvěma lžičkami medu. Zálivkou zalijeme nakrájenou zeleninu. Přidáme semínka, oříšky a mátu.