Maso

Kuře a la kachna

Vařit dnes budeme s Marcelem Vašinkou. Můžete se těšit na další pochoutku.

* 2. 10. 1954


Kuře

2 kuřecí stehna
sůl, kmín
černé pivo

Kuřecí stehna se rozlomí na dvě půlky, které osolíme, okmínujeme. Dáme do pekáče a zalijeme černým pivem. Přiklopíme a pečeme v troubě na 200 stupňů, cca 1 hod. Pak odklopíme a při 220 stupních pečeme dozlatova.

Kedlubnové zelí

6 kedluben
sůl, pepř, kmín
vegeta
ocet, cukr
hladká mouka
sádlo, cibulka
nastrouhaná syrová brambora

Pět kedluben nahrubo nastrouháme, podlijeme vodou a dusíme. Přidáme vegetu a kmín. Mezitím si na sádle osmažíme cibulku, pak přidáme hladkou mouku a vmícháme do měkkého zelí. Podle chuti osolíme, opepříme a přidáme cukr a ocet. Je-li zelí příliš vodové, zahustíme nastrouhanou syrovou bramborou.

Mnichovický knedlík

1 veka
80 g hrubé mouky
vývar
3 žloutky
sůl
sníh ze 3 bílků
máslo
zelená petrželka

Nakrájenou veku zalijeme vychladlým vývarem, ve kterém jsme rozšlehali 3 žloutky. Přidáme nasekanou petrželku. Ze tří bílků uděláme sníh a ten vmícháme do hmoty. Připravíme si mokrou vyždímanou utěrku pokapanou máslem, na ni dáme hmotu, zabalíme do tvaru knedlíku, zavážeme na koncích a vaříme asi 20 minut v osolené vodě. Nebo utěrku nahradíme mikrotenovými sáčky, které se uzavřou nití.

Další recepty Celý díl