Moučníky a cukroví

Medový závin

S Vlaďkou Babincovou si upečeme vynikající medový závin.

těsto

4 polévkové lžíce medu
250 g práškového cukru
100 g rostlinného tuku, másla
4 vejce
600 g hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička hřebíčku
1 lžička sody bikarbony

náplň

450 g švestkových povidel
100 g nasekaných vlašských ořechů
rozpuštěné máslo s rumem na potření

Med, práškový cukr, změklý tuk a vejce vymícháme do pěny. Přidáme mouku se skořicí, hřebíčkem a sodou. Vypracujeme polotuhé těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočinout v mikrotenovém sáčku. Těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme ho na 4 části, rozválíme na šířku asi 18 cm a délku plechu. Na těsto natřeme švestková povidla a posypeme ořechy. Každý kus stočíme, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme rozpuštěným máslem s rumem a lehce a rovnoměrně propícháme vidličkou. Pečeme cca 30 minut na 170°C. Rolády necháme po upečení dobře vychladnout.

Další recepty Celý díl