Mexické placky s náplní
Připravíme si tortilla placky, fazolovou pastu, masovou směs, avokádo a rýži. Připravíme všechny ingredience na stůl, každý si natírá placku podle chuti. Lze dochutit zakysanou smetanou a strouhaným sýrem.
* 1. 1. 1965
Fazolová pasta
balíček červených fazolí
4 cibule
slunečnicový olej
konzerva papriček chipotle
zelený koriandr
Fazole přes noc namočíme, druhý den uvaříme v té samé vodě tak, aby byly měkké. Cibuli nakrájíme na drobno a usmažíme na oleji do zlatova. Fazole rozmačkáme nebo rozmixujeme na kaši. Vmícháme cibuli s olejem. Okořeníme papričkami chipotle, osolíme, nasekáme na drobno lístky koriandru a zamícháme.
Varianta: koupíme červené fazole v plechovce a nemusíme je vařit.
Masová směs
balíček bio mletého hovězího
3 cibule
3 rajčata
žlutá a zelená kapie
mleté semínko koriandru
česnek
Cibuli nakrájíme na hrubo, osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, poté papriky a rajčata. Směs dle chuti osolíme, opepříme a okořeníme koriandrem a česnekem.
Avokádo
1 nebo 2 avokáda
sůl
Rozmačkáme a lehce osolíme.
Rýže
šálek rýže – nejlépe jasmínové
olej nebo máslo
V rendlíku s rovným dnem rozpustíme máslo nebo olej. Vsypeme rýži a lehce opražíme až průhledná zrnka zbělají. Zalijeme vroucí vodou – na 1 dávku rýže 1,5 dávky vody.
Stáhneme plamen na minimum, zakryjeme pokličkou a necháme 15 minut. Rýži nesolíme!