Od Pavla Vítka se dozvíme recept na jednoduchý jablečný koláč.
* 30. 9. 1962
1 vanilkový cukr
1 kg jablek
1 ks mletá skořice
1 máslo
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
lístky čerstvé máty
Mouku, cukr, vanilkový cukr smícháme dohromady. Jablka očistíme, nastrouháme na hrubším struhadle a přimícháme skořici. Troubu předehřejeme na 150 °C.
Na vymazaný plech nebo pečící papír nasypeme jednu třetinu mouky s cukrem, na tu navrstvíme jablka a zasypeme zbylou směsí mouky a cukru. Drobně, nejlépe na plátky, nakrájíme máslo a rovnoměrně jím koláč pokryjeme. Karlštejnský jablečný koláč pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut. Upečený koláč nakrájíme a můžeme podávat. Porce můžeme ozdobit lístkem čerstvé máty.