Maso

Zabijačkové guláše

Jaroslav Zelenka zase prozradí recepty na výborné guláše. Jeden bude dušený a druhý pečený.

Zabijačkový guláš

vepřová plec
játra
jazyk
ledvinky
srdce
mozeček
sádlo
cibule
kmín
sůl
pepř
mouka
vepřový vývar
majoránka

V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nasekanou cibuli dozlatova. Okořeníme kmínem, česnekem a necháme chvíli opéct. Přidáme nakrájené maso, opepříme, osolíme a necháme podusit. Zaprášíme moukou. Přidáme nakrájené vnitřnosti, opečeme a zalijeme vývarem, aby maso bylo ponořeno. Dusíme pod pokličkou.

Vepřový mozeček očistíme a společně s vývarem rozmixujeme dohladka. Ke guláši přidáme ke konci dušení společně s játry. Dusíme ještě asi 15 minut a dochutíme majoránkou.

Pečený guláš

vepřová plec
mozeček
kmín
mletý zázvor
mleté nové koření
sůl
pepř
cibule
chleba bez kůrky
vepřový vývar
majoránka

Do pekáče vložíme nakrájené maso, okořeníme kmínem, mletým zázvorem, mletým novým kořením, solí a pepřem. Přidáme nasekanou cibuli a nakrájený chléb bez kůrky. Zalijeme vývarem a pečeme na 160 °C asi 75 minut.

Poté vmícháme mozeček rozmixovaný s vývarem a vložíme zpět do trouby asi na 15 minut. Na závěr přidáme majoránku.

Další recepty Celý díl