Moučníky a cukroví

Francouzský jablečný koláč

V naší kuchyni bude opět kralovat Dagmar Pecková. Dnes upeče vynikající francouzský jablečný koláč.

Dagmar Pecková
operní pěvkyně

Dagmar Pecková

* 4. 4. 1961


křehké těsto na tarte (listové těsto)
fazole na zatížení těsta
jablka
cukr krystal
vanilkový lusk
cidre (jablečné víno)
jablečné želé
calvados
créme fraiche

Těstem vyložíme kulatou formu na koláč. Zatížíme ho syrovými fazolemi, aby se těsto nenafouklo. Předpečeme asi 15 minut na 200 °C.

Mezitím si v kastrůlku povaříme jablka nakrájená na kostičky, přidáme cukr a semínka z jednoho vanilkového lusku. Přilijeme jablečné víno a povaříme doměkka. Poté rozmixujeme na hladkou kaši. Tuto směs pak natřeme na předpečené těsto. Poklademe plátky jablek a zasypeme cukrem. Pečeme asi 40 minut.

V misce si smícháme jablečné želé a calvados. Směsí potřeme ještě teplý koláč. Podáváme s créme fraiche.

Další recepty Celý díl