Polévky

Polévka z pečeného česneku

4 paličky česneku
olivový olej
cibule
sůl
muškátový květ
bílé víno
vývar (zeleninový, kuřecí)
smetana
máslo

Z celých palic česneku seřízneme vždy vršek. Pekáček vyložíme alobalem a česnek do něj vyskládáme. Zakapeme olivovým olejem a alobal zabalíme. Pečeme asi 45 minut na 180°C. Když je česnek upečený, rozehřejeme si v hrnci olej a necháme na něm zpěnit nakrájenou cibulku, posolíme a přidáme koření. Zalijeme bílým vínem a promícháme. Když se alkohol odpaří, přilijeme vývar a vymačkáme česnek. Ponorným mixérem rozmixujeme, zjemníme smetanou a necháme prohřát. Můžeme přidat také rozmixované uvařené brambory na zahuštění.

na ozdobu

2 stroužky nakrájeného česneku
hladkolistá petržel

Na pánvi si rozehřejem olivový olej s kouskem másla. Zlehkaâ€osmažíme na plátky nakrájený česnek.â€Tímtoâ€česnekemâ€aâ€petrželkouâ€zdobímeâ€polévkuâ€naâ€talíři.

Další recepty Celý díl