Zeleninová jídla

Kvašená zelenina – Pickles

1 kg zeleniny vhodné ke kvašení – mrkev, zelí, cibule, křen, bílá ředkev, ale může být i dýně
17 g mořské soli
kmín
skleněnou, dřevěnou nádobu, nejlépe však keramickou na kvašení

Zelí a cibuli nakrájíme na jemno, mrkev a ředkve nastrouháme na hrubo, křen nakrájíme na kolečka, dýni na kostky. Vše smícháme dohromady, přidáme mořskou sůl, kmín (pozor, s kmínem šetřete, jinak bude směs velmi aromatická) a dobře prohněteme. Jakmile směs pustí šťávu, začneme ji pěchovat do nádoby. Pokud nemáte speciální keramickou nádobu na kvašenou zeleninu, ale například sklenici, je třeba ji zatížit talířkem a kamenem či sklenicí s vodou.

Nádobu se směsí necháme 3 až 5 dní kvasit při pokojové teplotě. Jakmile je zelenina zkvašená a je v ní poměrně hodně šťávy, můžeme směsí naplnit malé skleničky, které dobře uzavřeme a uschováme v ledničce nebo ve sklepě.

Zeleninu můžeme ponechat i v nádobě, kde kvasila. Vždy ale musíme dbát na to, aby byla zelenina ponořená v kysané šťávě. Jestliže je jí málo, dolijeme čistou vodou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl