Polévky

Kachní kaldoun

kachní skelet, pokud možno i s droby
2 mrkve
menší celer
2 petržele
1 cibule
2 stroužky česneku
sůl
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
10 kuliček černého pepře
3 l vody

Kachní skelety nasekáme, společně s droby vložíme do hrnce, přidáme zeleninu, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Sebereme pěnu z bílkoviny, přidáme koření a vývar necháme táhnout nejméně dvě hodiny. Poté přecedíme přes jemné síto.

Kaldoun

1,5 l kachního vývaru
1 větší nahrubo nastrouhaná mrkev
50 g nahrubo nastrouhaného celeru
50 g nahrubo nastrouhané petržele
1 střední cibule
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
obrané kachní maso

Nakrájíme najemno cibuli, droby i ze skeletů obrané kachní maso. Rozpustíme máslo a orestujeme nastrouhanou zeleninu. Přisypeme mouku a uděláme jíšku. Vše zalijeme kachním vývarem, osolíme a opepříme a vše povaříme 15 minut na mírném ohni.

Játrové knedlíčky

200 g drůbežích nebo kachních jater
5 stroužků česneku
sůl
pepř
1 vejce
50 g másla
1 lžíce lístků majoránky
50 g strouhanky + na podsypání

To je klasika, buď se tedy zeptejte maminky či babičky, anebo nabízíme tento základní postup:

Játra odblaníme a nahrubo rozmixujeme. Vložíme do mísy, přidáme vejce, změklé máslo, sůl, pepř, prolisovaný česnek a majoránku. Vše důkladně promícháme a přisypeme trochu strouhanky.

Z těsta vyválíme váleček, nakrájíme ho na kousky a navlhčenýma rukama vytvarujeme knedlíčky.

Ty pak vložíme do osolené vody a chvíli vaříme, dokud nevyplavou na povrch. Knedlíčky doporučujeme vyjmout a vložit na chvíli do studené vody.

Vložíme do polévky a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl