Moučníky a cukroví

Ořechový dort s čokoládou

160 g nasekaných pekanových ořechů
3 polévkové lžice kakaa
90 g hladké mouky
1 kávová lžička kypřícího prášku
190 g hnědého třtinového cukru
250 g povoleného másla
4 ks bílků
4 ks žloutků

Povolené máslo vyšleháme, postupně do něj přidáváme hnědý třtinový cukr a žloutky. V druhé míse si z bílků vyšleháme tuhý sníh. Ve třetí misce si připravíme směs mouky, kakaa, nasekaných ořechů a kypřícího prášku, kterou důkladně promícháme. Máslo, vyšlehané s cukrem a žloutky, zlehčíme přidáním sněhu z bílků, a poté po částech přisypáváme směs mouky, kakaa, ořechů a kypřícího prášku. Dobře promíchanou hmotou naplníme dortovou formu a pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny podle výkonu naší trouby.

Délka pečení dortu je skutečně různá podle typu a výkonu trouby, při zkoušce byl dort hotov za půl hodiny, při natáčení u diváků to pak v jiné troubě trvalo hodinu. Z toho důvodu je nutné zkoušet špejlí, jestli je dort hotov.

Čokoládová poleva

140 g kvalitní čokolády
112 g krystalového cukru
180 ml vody
3/4 kávové lžičky másla

Po upečení dortu si nachystáme čokoládovou polevu. Připravíme si cukrový rozvar, tedy svaříme cukr s vodou, tzv. na nit, což je na 103 stupňů, zchladíme ho a opatrně vmícháme do čokolády rozpuštěné s máslem. Důkladně vymícháme a nalejeme na připravený dort.

Dokončení

plátky čokolády
ovoce

Po ztuhnutí polevy dort podle vlastní fantazie dozdobíme plátky čokolády a ovocem.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl