Ryby a mořské plody

Kapr na černo

8 porcí

8 porcí kapra
200 g kořenové zeleniny
2 cibule
40 ml octa
2 citrony
40 g hnědého cukru
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
100 g povidel
400 ml červeného vína
tymián
100 g perníku na strouhání
50 g sušených švestek
40 g plátků mandlí
50 g rozinek
120 g másla

Nakrájenou mrkev, celer, petržel a cibuli dáme do vody, přidáme ocet, citronovou šťávu i kůru, cukr, trochu soli, bobkový list, celý pepř a nové koření, krátce provaříme a vložíme porce kapra, které uvaříme do měkka. Poté je opatrně vyjmeme, dáme do tepla, a do vývaru vmícháme povidla, víno a snítku tymiánu. Vše přivedeme k varu, zahustíme nastrouhaným perníkem a necháme asi deset minut provařit. Až omáčka zhoustne, scedíme ji a je-li třeba, dochutíme. Na závěr vmícháme kousky sušených švestek, plátky mandlí a rozinky, zašleháme máslo a kapr na černo je hotový.

Karlovarský knedlík

250 g starší housky
2 vejce
100 g hrubé mouky
2 dl mléka
petržel
sůl
muškátový květ
bílý pepř

Starší housky nakrájíme na kostičky lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit.

Rady

Nasolený kapr pokapaný citronem vydrží v chladničce až 2 dny.

Zmrazený kapr vydrží při teplotě -18°C až 4 měsíce.

Do omáčky použijte tvrdý perník na strouhání. Poznámka:

Kapr obsahuje vitamíny A a D, minerály a kyseliny omega-3, které chrání srdce a krevní oběh.

Recept na karlovarský knedlík naleznete tak v dílu Svíčková pro Alberta.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl