Moučníky a cukroví

Bramborové placky s povidly, mákem, tvarohem a jahodami

asi 20 kusů

Bramborové placky

750 g brambor
175 – 250 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
hladká mouka na posypání válu

Brambory ve slupce uvaříme doměkka, oloupeme a najemno nastrouháme. Přidáme polohrubou mouku, vejce, sůl a vypracujeme vláčné těsto. Musíme pracovat rychle, protože těsto řídne. Potom vál pomoučíme hladkou moukou a vyválíme asi tři milimetry silný plát. Z něho vykrajujeme kolečka libovolného průměru. Placky pečeme na sucho nejlépe na teflonové pánvi.

Na dezert si připravíme sladké varianty náplní.

Tvarohová náplň

měkký tučný tvaroh
moučkový cukr
šlehačka

Do tvarohu vyšlehaného s cukrem přidáme pro zlehčení šlehačku. Aby hmota zůstala nadýchaná, vmícháme ji velmi opatrně a tvarohová náplň je hotová.

Makovo-povidlová náplň:

200 g mletého máku
1 dcl mléka
3 polévkové lžíce povidel
moučkový cukr dle chuti
skořice

Svaříme mléko, přidáme cukr, povidla a špetku skořice, nakonec mletý mák a všechno pořádně provaříme, až vznikne hustá hmota. Před servírováním necháme vychladnout.

Dokončení

jahody
skořice
zakysaná smetana
lístky máty

Když máme placky i náplně připraveny, servírujeme na talíře. Větší placky natřeme až ke krajům stejnoměrnou vrstvou makovo-povidlové náplně, stočíme je jako roládu a krájíme šikmo na řezy. Stejným způsobem si můžeme připravit placky s čistými povidly. Na menší placičky navršíme tvarohovou náplň, přidáme nakrájené jahody, přiklopíme další plackou. Postup můžeme několikrát opakovat a vytvořit více vrstev, poslední ozdobíme jahodami.

Na talíři servírujeme s nakrájenou roládou s makovo-povidlovou náplní, lžičkou zakysané smetany. Ozdobíme skořicí a případně lístky máty.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl