Marcipánové brambory

Buflery
470 g bílků
180 cukru krystal
100 g pudinkového prášku
220 g žloutků
60 ml vody
250 g hladké mouky
Bílky vyšleháme s částí krystalového cukru a pudinkovým práškem. Žloutky zase se zbytkem cukru a vodou, kterou ovšem přidáváme postupně. Žloutky zlehčíme částí bílkové hmoty, pak obě masy spojíme a postupně ještě přimícháme mouku. Pomocí cukrářského sáčku vytvoříme na plechu vyloženém pečicím papírem buflery, které pečeme asi 10–15 minut při 180 stupních, dokud nezezlátnou.
Těžká pařížská šlehačka
500 ml šlehačky
300 g čokolády
100 g 100% tuku
200 g cukru krystal
150 g kakaa
cca 200 g másla (podle chuti)
Do horké smetany ke šlehání přidáme 100% tuk a cukr a vše rozvaříme. Do vroucí směsi přisypeme prosáté kakao a za stálého míchání ho důkladně provaříme. Poté přidáme čokoládu, kterou necháme rozpustit a základ máme hotový. Teď už je ho jen třeba občas promíchat a nechat vychladnout, nejlépe přes noc, a potom vyšlehat do tuhé pěny, do které na závěr zašleháme ještě máslo.
Na obalení a ozdobení
marcipán
cukr moučka
kakao
Marcipánové brambory
Buflery zespodu vyškrábneme lžičkou a vytvoříme důlek, který naplníme vyšlehanou pařížskou šlehačkou. Vždy dva buflery spojíme k sobě a necháme vychladit. Vychlazený základ na brambůrky obalíme do vyváleného plátku marcipánu, spoje uhladíme, lehce navlhčíme a obalíme v kakau. Marcipánový obal na jednom místě nakrojíme do křížku, pootevřeme a přidáme špetku moučkového cukru, aby dezert připomínal nakrojenou posolenou bramboru.
Marcipán zakoupíte v cukrárně nebo ve specializované prodejně cukrářských potřeb.
Ohodnoťte tento recept: