MasoZeleninová jídla

Zapečená rokfórová smetana s bramborami a vepřovou panenkou

Zapečená rokfórová smetana s bramborami

350 ml smetany
0,5 kg brambor
100 g másla
2 šalotky
250 g žampionů
2 stroužky česneku
sůl
bílý pepř
100 g rokfóru

Šalotku a žampiony orestujeme na másle, přidáme spolu s prolisovaným česnekem a polovinou smetany k syrovým bramborám nakrájeným na tenké plátky, osolíme, opepříme a v zapékací míse pečeme na 180 stupňů necelou hodinu, dokud brambory nezměknou. Na závěr posypeme nastrouhaným rokfórem, zalijeme zbytkem smetany a dáme zprudka zapéct do zlatova.

Místo šalotky můžete použít i cibuli.

Panenka v bylinkách

vepřová panenka
pažitka
tymián
bazalka
petržel
česnek
sůl
pepř

Podáváme s panenkou, kterou si nejlépe den předem naložíme do nasekaných bylinek s trochou pepře, česneku a oleje, poté osolíme, ze všech stran opečeme a dáme asi na 20 minut do trouby na 80 stupňů dojít.

Vepřovou panenku solte až těsně před tepelnou úpravou, aby maso zůstalo šťavnaté.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl