Domácí chléb s ořechy

0,5 kg hladké mouky
40 g droždí
0,3 l vody
2 lžičky soli
mletý kmín
celý kmín
vlašské ořechy
ocet
Droždí rozmícháme ve troše vody a lehce zahustíme moukou. Moukou ho také zasypeme a dáme do tepla. Až vykyne, opatrně na něj navrstvíme zbytek mouky, sůl, podle chuti mletý a celý kmín, kousky ořechů, pár kapek octa a za postupného přilévání vody hněteme těsto tak dlouho, dokud není hladké a vláčné. Poté ho zakryjeme, a až vykyne, přetužíme ho, znovu necháme vykynout, vytvarujeme z něj bochánek, a až naposledy vykyne, pomašlujeme ho vodou, posypeme celým kmínem a hrubou solí, a dáme zhruba na třičtvrtě hodiny do trouby na 160°C. Po upečení chleba potřeme vodou a křupavá domácí lahůdka je na světě.
Rady
Místo žitné mouky můžete použít hladkou pšeničnou.
Chléb můžete dochutit i olivami, orestovanou cibulkou či slaninou.
Vodu přilévejte postupně – každá mouka saje jinak.
Těsto z pšeničné mouky se tolik nelepí – pracuje se s ním lépe.
V troubě pečte chléb na 160–170°C asi 40 minut.
Ohodnoťte tento recept: