Zeleninová jídla

Krémové rizoto

500 g kulatozrnné rýže
50 g olivového oleje
75 g šalotky
10 g česneku
250 ml bílého vína
1 – 2 l vývaru
200 g másla
140 g parmezánu
25 g ploché petrželky
sůl
bílý pepř

Na rozehřátém oleji zpěníme najemno nasekanou šalotku a plátky česneku, přisypeme rýži a za stálého míchání ji restujeme, až zrnka zesklovatí. Poté přilijeme víno, stále mícháme, a jakmile rýže tekutinu nasaje, přidáme naběračku vývaru. Ten necháme vsáknout a vyvařit, a přidáme další. Takto postupujeme, dokud rýže není al dente, tedy „na skus“. Nakonec vmícháme máslo, nastrouhaný parmezán a pod pokličkou necháme asi 2 minuty dojít. Těsně před podáváním přidáme ještě nasekanou petrželku, podle chuti osolíme, opepříme, a na talíři ozdobíme orestovanými cherry rajčátky a hoblinami parmezánu.

Rady:

Kulatozrnnou rýži na rizoto předem nepropírejte!

Na rizoto je nejvhodnější aromatické suché bílé víno.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl