Dobošův dort
Plátky
180 g hladké mouky
250 g vajec
50 g žloutků
130 g cukru krupice
citron
50 ml vody
Vejce, žloutky, cukr a kůru z citronu zahřejeme asi na 35 stupňů a vyšleháme do pěny. Poté postupně vmícháme vodu a mouku, dokud nevznikne hladké těsto, které rozetřeme v tenké vrstvě na pečící papír do ráfku a dáme krátce péct na 200 až 220° do předehřáté trouby. Tímto způsobem připravíme šest plátků a můžeme se pustit do krému.
Krém
450 ml mléka
70 g pudinkového prášku
150 g cukru krystal
cca 200 g hořké čokolády
500 g másla
Pudinkový prášek rozmícháme v troše mléka a zavaříme do zbytku mléka s cukrem. Až základ na krém zhoustne, zašleháme do něj rozpuštěnou čokoládu a až zcela zchladne, přidáme ještě povolené máslo. Hotovým krémem spojíme z pěti plátků dort, potřeme ho krémem i shora a dáme do chladu.
Karamelová poleva
cukr
smetana
Mezitím si připravíme polevu: Z cukru utavíme karamel, přilijeme do něj trochu smetany, do hladka rozvaříme a rozetřeme na šestý, poslední plátek. Dřív, než poleva ztuhne, rozkrájíme plátek na jednotlivé dílky, které pokládáme šikmo na proužky krému, nastříkané na dortu. A pokud dort ještě ozdobíme mřížkou z karamelu, sklidíme jistě zasloužený obdiv.
Rady
Citron před použitím důkladně omyjte teplou vodou.
Těsto míchejte zlehka, aby zůstalo nadýchané.
Autorem receptu z roku 1884 je budapešťský cukrář József C. Dobos.
Ohodnoťte tento recept: