Moučníky a cukroví

Crème brûlée

6 žloutků
1 vanilkový lusk
150 g cukru
600 ml smetany
třtinový cukr

Žloutky utřeme s cukrem. Vanilku rozpůlíme a vložíme do smetany a smetanu přivedeme k varu. Po vychladnutí vyjmeme vanilkovou tobolku a smetanu vmícháme do utřených žloutků. Při tření žloutků vždy dáváme pozor, aby se netvořila pěna. Poté směs nalijeme do mělkých zapékacích misek. V troubě předehřáté na 100 °C pečeme něco málo přes hodinu. Krém by neměl zůstat tekutý, ale ani by neměl úplně ztuhnout. V případě potřeby můžeme nechat v troubě déle. Nezvyšujeme však teplotu. Výsledkem by měl být „třaslavý“ krém. Krém necháme úplně vychladnout a ztuhnout.

Před podáváním crème brûlée posypeme lehce cukrem, nejlépe třtinovým, a opálíme. Karamelu dosáhneme buď pomocí cukrářské plynové pistole, nebo pod hodně rozpáleným grilem v troubě, případně francouzským železným karamelizérem (fer à caraméliser), který se nahřeje a přiloží k cukrovému povrchu.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl