Čočkový salát

100 g zelené čočky
100 g červené čočky
3 jarní cibulky
3 rajčata
čerstvá bazalka
sůl
pepř

Nejdříve si připravíme čočkový salát: Zelenou a červenou čočku uvaříme al dente, což znamená, že není úplně dovařená, aby zůstala vcelku a nerozpadala se. Ze spařených a poté oloupaných rajčat vyjmeme jádřinec a nakrájíme je na kostičky. Jarní cibulku pokrájíme najemno. Do vychladlé čočky přidáme rajčata, cibulku, natrhanou bazalku, sůl, pepř a balzamikovou zálivku.

Balzamiková zálivka

3 lžíce balzamikového octa
1 lžíce medu
1 čajová lžička dijonské hořčice
15 lžic olivového oleje
mletý černý pepř
sůl

Zálivku připravíme rozšleháním balzamikového octa, medu, dijonské hořčice, olivového oleje, mletý černého pepře a soli.

Vše dobře promícháme, zakryjeme fólií a dáme na půl hodiny odležet.

Losos

0,6 kg filetů z lososa s kůží
lžíce slunečnicového oleje
citrón
80 g másla
5 snítek tymiánu
stroužek česneku
sůl
pepř

Filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme olej na smažení, vložíme porce ryb a pečeme na pánvi nejdříve na straně s kůží. Přidáme máslo, česnek a tymián. Takto ochuceným tukem přeléváme lososa 8 až 10 minut. Poté za stálého přelévání olejem opečeme do zlatova i z druhé strany.

A můžeme servírovat. Doprostřed talíře dáme čočkový salát, na něj položíme pečeného lososa, kterého lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a citrónu a ozdobíme lístky čerstvé bazalky.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl