Zeleninová jídla

Špenátový krém

500 g špenátu
2 lžíce másla
1 cibule
2 lžíce mouky
0,5 l drůbežího vývaru
250 ml smetany
česnek
pepř
sůl

na doplnění:
50 ml šlehačky
2 brambory
4 lžíce kysané smetany
4 vejce

Cibuli nakrájíme nadrobno, zpěníme ji na másle, poprášíme moukou a tu krátce orestujeme. Za stálého míchání přilijeme vývar a necháme asi 15 minut provařit. Poté přidáme špenát a smetanu, přivedeme k varu, ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, rozmixujeme do hladka a krém je hotový. Před podáváním do něj zlehka vmícháme hustou šlehačku, na dně talíře rozmačkáme uvařenou bramboru s kysanou smetanou, kterou krémem přelijeme, a na závěr ozdobíme vejcem na hniličku.

První dochované recepty, ve kterých se používá špenát, jsou z roku 1390.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl