Tvarohový dort s ovocem a kávovou šlehačkou

Korpus
cca 3 lžíce másla
200 g sušenek
Do rozdrcených sušenek vmícháme po částech povolené máslo, až vznikne tvárná hmota, kterou vyložíme dno i boky dortové formy.
Náplň
1,1 kg měkkého tvarohu
cca 350 g cukru
80 g másla
220 g vajec
100 g smetany
100 g zakysané smetany
2 citróny
vanilková esence
Tvaroh, cukr, smetanu ke šlehání i zakysanou smetanu, máslo, vejce, šťávu a nastrouhanou kůru ze dvou citrónů vymícháme do hladka, přidáme vanilkovou esenci a vzniklou náplň vlijeme do formy vyložené sušenkovou hmotou.
Takto připravený dort zvolna pečeme v troubě tři až čtyři hodiny při devadesáti stupních.
Dokončení
čerstvé ovoce
mátasmetana ke šlehání
káva
Po vychladnutí dort naporcujeme a podáváme ozdobený čerstvým ovocem a snítkou máty.
Můžeme doplnit kávovou šlehačkou, kterou připravíme ze šlehané smetany a kávy nebo nahradíme dobře vyšlehanou kávou latte.
Rady
Místo ráfku můžete použít dortovou formu.
Sušenky lze rozdrtit v čisté utěrce pomocí válečku.
Cukr přidávejte podle své chuti.
Vanilkovou esenci můžete nahradit vanilkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: