Maso

Kuře à la bažant se šťouchanými bramborami

4 kuřecí stehna
125 g anglické slaniny
125 g slaniny
250 g cibule
100 g rybízové marmelády
0,7 l červeného vína
250 ml kuřecího vývaru
celý pepř
nové koření
bobkový list
cukr
pepř
sůl

Kuřecí stehenní řízky zlehka naklepeme, osolíme, poklademe je plátky anglické slaniny, stočíme do rolády a převážeme provázkem. Na kostičky nakrájenou slaninu vyškvaříme a na ní opečeme nakrájenou cibuli. Přidáme marmeládu, koření, krátce orestujeme, přisypeme špetku cukru a poté už přijde na řadu maso. Vše zalijeme vínem a vývarem a pod pokličkou dusíme aspoň půl hodiny, dokud maso nezměkne. Poté ho vyjmeme a po zchladnutí zbavíme provázku.

Použijte kvalitní suché víno; kvalita vína se odrazí na výsledné chuti pokrmu.

Omáčku prudkým varem zredukujeme asi na třetinu, scedíme ji a podle chuti můžeme dosolit či dopepřit. Je-li omáčka řídká, zahustíme ji trochou škrobu rozmíchaného ve studené vodě. V hotové omáčce prohřejeme masové rolády, které podáváme nakrájené, nejlépe se šťouchanými bramborami s jarní cibulkou.

Šťouchané brambory

1 kg brambor
1-2 svazky mladé cibulky
300 ml smetany
150 g másla
sůl
bílý pepř

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Vodu slijeme a do brambor přidáme rozpuštěné máslo, teplou smetanu, sůl, bílý pepř, nasekanou jarní cibulku, buď syrovou nebo ji můžeme podle chuti orestovat na másle. Vše důkladně rozšťoucháme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl