Maso

Hovězí kližka na černém pivu

1 kg hovězí kližky
250 g slaniny
300 g cibule
chilli papričky
česnek
2 l hovězího vývaru
houby
rozmarýn
tymián
100 g cukru
1 l černého piva
pepř
sůl
škrob

Na vyškvařené slanině orestujeme cibuli do tmava a poté i maso nakrájené na větší kousky. Až se maso zatáhne, přidáme podle chuti nasekané chilli papričky, prolisovaný česnek, podlijeme vývarem, přidáme sušené houby i s vodou, do které jsme je předem namočili, svazek rozmarýnu s tymiánem a přivedeme k varu.

Mezitím si na pánvi utavíme z cukru karamel. Ten zalijeme pivem a necháme v něm rozvařit. Poté ho přidáme do hrnce k masu a pod pokličkou dusíme dvě až tři hodiny. Až maso změkne, dochutíme omáčku pepřem, solí a lehce zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě. Krátce provaříme a můžeme podávat.

Nejlepší je kližka z mladého býka či jalovice.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl