Švestkový koláč s mákem a tvarohem

na kynuté těsto:
300 g polohrubé mouky
75 g cukru krystal
110 ml vlažného mléka
20 g droždí
80 g másla
3 žloutky
mletý muškátový oříšek
citrónová kůra
Čerstvé kvasnice utřeme s cukrem, dokud nepovolí. Přilejeme trochu vlažného mléka, zahustíme polohrubou moukou, řádně promícháme zaprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do vykynutého kvásku postupně vmícháme ostatní suroviny (vejce, máslo, cukr, mléko, mouku), do hladka uhněteme a na závěr dochutíme trochou citronové kůry a špetkou mletého muškátového oříšku. Hotové těsto dáme opět vykynout. A pokud ho 3× „přetužíme“, tedy prohněteme a necháme, aby znovu nakynulo, bude koláč nadýchaný jako obláček!
Náplň
1 kg švestek
500 g měkkého tvarohu
150 g cukru moučky
200 g mletého máku
1 polévková lžíce pudinkového prášku
Měkký tvaroh utřeme s cukrem, přidáme trochu mletého máku a pudinkového prášku, rozmícháme a náplň pod švestky je hotová.
Dokončení
Vymazaný plech vyložíme vyváleným kynutým těstem, potřeme hotovou náplní a naskládáme na ni umyté, vypeckované, švestky, které lehce obalíme v mouce. Švestky posypeme mletým mákem a drobenkou, jejíž recept už známe z dřívějška, a nazdobený koláč necháme pár minut v teplé kuchyni odležet, aby těsto mohlo naposledy nakynout. Pečeme asi půl hodiny na 160 stupňů.
Ohodnoťte tento recept: