Mleté maso na způsob kebabu

750 g jehněčího nebo skopového masa
350 g vepřového bůčku
1 cibule
200 ml smetany
1 vejce
česnek
čerstvý koriandr
sladká paprika
pálivá paprika
zázvor
hřebíček
pažitka
muškátový oříšek
šafrán
skořice
koriandr
sůl
(římský kmín)
(kardamon)
Mleté jehněčí nebo skopové maso a mletý vepřový bůček smícháme s prolisovaným česnekem, čerstvě nasekaným koriandrem, najemno nakrájenou cibulí, smetanou a vejcem. Pak směs osolíme a dochutíme sladkou a pálivou paprikou, mletým zázvorem, hřebíčkem, nasekanou pažitkou, mletým muškátovým oříškem, šafránem, skořicí, koriandrem, a případně římským kmínem a kardamonem. Jednotlivé poměry koření si upravíme podle vlastní chuti, řídíme se zkrátka tím, co máme rádi my a ti, pro které jídlo připravujeme. Na závěr celou směs znovu do hladka promícháme a dáme ji do chladu odležet.
Poté z ní navlhčenýma rukama tvarujeme válečky, které napichujeme na špejle. Nebudou se pak rozpadat a lépe drží tvar. Grilujeme v troubě při 250 stupních asi 10 minut. Ideální je ale příprava na dřevěném uhlí.
Rady
Pokud maso namelete doma, budete si jisti jeho složením i kvalitou.
Mleté maso zpracujte co nejdříve – rychle se kazí.
Použijte nejlépe jehněčí kýtu.
Místo smetany můžete přidat drůbeží vývar.
Ohodnoťte tento recept: