cca 20 ks

Odpalované těsto

200 g hladké mouky
390 ml vody
100 g oleje
260 g vajec
špetka soli
tuk na vymazání
voda na pokropení

Vodu s olejem a špetkou soli přivedeme k varu, přisypeme mouku a restujeme, dokud nevznikne hladká hmota. Až se přestane lepit na vařečku a dno hrnce, které zůstane pokryté tenkou bílou vrstvou, vložíme ji do hnětače a necháme míchat, dokud se nevychladí aspoň na teplotu lidského těla. Nakonec do hmoty postupně zašleháme vejce.

Z odpalovaného těsta nastříkáme cukrářským sáčkem na vymazaný plech nebo pečicí papír menší šneky, které zlehka pokropíme vodou a vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme zprudka na 220 stupňů, až větrníky vyběhnou do výšky a získají zlatavou barvu.

Poté troubu odvětráme a větrníky asi deset minut takzvaně „dosušíme“ při 190 stupních.

Až vychladnou, prokrojíme je a naplníme vanilkovým krémem a karamelovou šlehačkou.

Vanilkový krém

300 ml mléka
70 g cukru krystal
70 g pudinkového prášku
270 ml šlehačky

Zálivku z pudinkového prášku rozmíchaného v troše mléka zavaříme do vroucího zbytku mléka s cukrem. Tento základ dáme vychladit, poté do něj postupně vmícháme ušlehanou smetanu a první krém je hotový.

Karamelová šlehačka

50 g cukru krystal
500 ml smetany ke šlehání

Cukr utavíme na pánvi za stálého míchání (aby se nepřipálil ) v hladký karamel, který rozředíme polovinou smetany a necháme zchladnout. Potom už ho jen vyšleháme s druhou polovinou smetany v hustou šlehačku.

Poleva

fondán
karamel na obarvení

Naplněné větrníky zaklopíme horní částí, kterou jsme potáhli ve fondánu dobarveném trochou karamelu, a servírujeme.

Aby fondán dobře kryl, musí mít zhruba teplotu lidského těla.

Fondán je možné zakoupit ve specializovaných prodejnách cukrářských potřeb.

Fondán můžeme nahradit polevou z moučkového cukru, smíchaného s citronovou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl