Steak z tuňáka na zeleném pepři s omáčkou beurre blanc
čerstvý filet tuňáka
zelený sterilovaný pepř
panenský olivový olej
černý pepř
sůl
Steaky tuňáka naložíme do olivového oleje s nasekaným zeleným pepřem. Lehce je zasypeme černým pepřem a dáme do chladu aspoň na dvě hodiny zaležet. Poté osolíme a opečeme zprudka z obou stran. Na talíři ho doplníme kouskem limety a omáčkou beurre blanc
Omáčka beurre blanc
2 šalotky
50 ml bílého vinného octa
100 ml bílého vína
200 g másla
sůl
bílý pepř
Omáčka beurre blanc pochází z Francie z údolí Loiry. Šalotku, ocet a víno vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje do medové konzistence. Potom za stálého a důkladného šlehání postupně přidáváme kousky studeného másla, dokud nevznikne omáčka smetanové konzistence. A pozor, už nevaříme! Na závěr dochutíme solí a bílým pepřem.
Rady
Na zelený sterilovaný pepř můžete použít i hmoždíř či mixér.
Maso osolte až těsně před opékáním – sůl vytahuje vodu.
Ohodnoťte tento recept: