Domácí pečivo


1 kg polohrubé mouky
5 dkg droždí
2 žloutky
1 dkg sušeného mléka
20 dkg másla
sůl
voda dle potřebybazalka
sušená rajčata
slanina
sýr
šunka
vejce
sezamová semínka
kmín
mák
Droždí rozmícháme s trochou vody a mouky do hladka. Na vzniklý kvásek opatrně navrstvíme všechnu zbylou mouku, žloutky, sušené mléko, trochu soli a kousky povoleného másla, a dáme do tepla vykynout.
Až kvásek vystoupí na povrch, uhněteme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přiléváme vodu. Těsto můžeme dochutit nasekanou bazalkou a kousky sušených rajčat, nebo kousky slaniny a nastrouhaným tvrdým sýrem. Vhodná jsou i lněná semínka či listový špenát.
Z těsta pak tvarujeme malé bochánky, které můžeme naplnit kousky šunky. Zajímavým tvarem pečiva jsou i jednoduché uzlíky či zamotaní šneci, vždy je ale nutné nechat vše na vymazaném plechu ještě jednou vykynout a potom pomašlovat vejci rozmíchanými s trochou vody.
Na závěr posypeme podle vlastní chuti strouhaným sýrem, sezamovými semínky, kmínem či mákem a dáme péct asi 10 až 15 minut do trouby rozehřáté na 200 stupňů. Pečivo by mělo mít zlatavou barvu, a tak je nutné ho hlídat. Teprve pak bude dokonalou přílohou třeba k salátům či fazolové polévce.
Rady
Domácí pečivo můžete udělat i ze žitné mouky.
Vodu přilévejte postupně, každá mouka saje jinak.
Na dochucení pečiva můžete použít i listový špenát či lněná semínka.
Na posypání pečiva se výborně hodí i mák nebo hrubá sůl.
Ohodnoťte tento recept: