Polévky

Polévka milagutannir (Mulligatawny)

cca 4 porce

500 g kuřecích stehen
50 g másla
2 cibule
4 lžíce drcených rajčat
4 lžíce jasmínové rýže
1l kuřecího vývaru
1/4 l mléka
50 g kokosového mléka
3 lžičky kari
1/2 lžičky hřebíčku
1 lžička bílého pepře
1 lžička mletého kmínu
1/4 lžičky mleté skořice
1 citron
sůl
(chilli)

Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na másle do zlatova. Přidáme kousky kuřecích stehen, a až se maso zatáhne, přisypeme kari, natlučený hřebíček, mletý pepř, kmín, skořici a trochu soli. Krátce orestujeme, přidáme drcená rajčata a rýži, zalijeme vývarem a dusíme asi půl hodiny, dokud rýže nezměkne.

Poté přidáme mléko, které jsme předem smíchali s mlékem kokosovým a varem zredukovali na polovinu, a plátky citronu. Krátce provaříme a na závěr můžeme dochutit citronovou šťávou, solí a trochou chilli.

Tuto polévku podáváme spolu s miskami naplněnými vařenou rýží, čtvrtkami natvrdo uvařených vajec, měsíčky citrónu, strouhaným kokosem, kousky opečené slaniny a chilli papričkami.

Původ polévky

Milagutannir je silně kořeněná původem jihoindická polévka se světovou pověstí, která je mimo Indii známá v anglické zkomolenině „mulligatawny“; u nás přepisovaná jako „muligatóny šorba“. Tamilské slovo „milaku-tanni“ či „milagutannir“ znamená v překladu „pepřová voda" („molegoo" - pepř a „tunes" - voda). Nicméně pepř a voda nejsou těmi nejdůležitějšími ingrediencemi, neuvěřitelné lahodnou chuť dává této polévce kari.

Polévka má řadu variant a existují na ni různě obměněné recepty. Je možné ji připravovat nejen s kuřecím, ale i se slepičím nebo jehněčím masem, ale vždy by to měla být silná, pikantní masová polévka. Během dlouhého 300letého anglo-indického soužití se vzájemně mísily anglické a indické zvyklosti a jedním z výsledků byla i tato delikátní polévka. Původně to byla vegetariánská omáčka, ale Britové přidali maso a další rozličné suroviny a vytvořili variantu, která našla oblibu nejen v Indii a na Cejlonu, ale také v domovské Anglii.

Zdroj: Vladimír Mitner:Indická kuchyně", Sešity domácího hospodaření, svazek 121, str. 7, Merkur Praha, 1987

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl