Různé

Šunkové rolády

Základní varianta

100 g plátků šunky
250 g pomazánkového másla
50 g šlehačky
3 g želatiny
bílý pepř
sůl

Šunková roláda má několik variant. Bez základního krému se ale žádná neobejde: budeme potřebovat pomazánkové máslo, které smícháme s našlehanou smetanou, solí a pepřem. Poté vmícháme rozpuštěnou želatinu a můžeme začít plnit roládu.

Bude-li šlehačka hustá a rolády necháte zaležet dostatečně dlouho, není třeba přidávat želatinu.

Na navlhčeném stole rozvineme potravinářskou fólii, poklademe ji plátky šunky, naneseme krém a svineme roládu, kterou necháme v chladu ztuhnout. Tento recept má spoustu variant. Záleží na vaší chuti a fantazii.

Varianta s hráškem

100 g plátků šunky
základní krém
150 g hrášku
pažitka dle chuti
bílý pepř

Zajímavou variantou je roláda s hráškem a pažitkou, které stačí přimíchat do základního krému.

Varianta s vejci

100 g plátků šunky
základní krém
6 vajec
100 g šunky vcelku

Dalším druhem je roláda s vejci. Přidáme nasekaná vajíčka natvrdo a pro větší efekt na krém vyskládáme vejce nakrájená na plátky a hranolky šunky.

Varianta s paštikou

100 g plátků šunky
základní krém
200 g paštiky
100 g šunky vcelku
pažitka dle chuti

Paštikovou variantu vytvoříme také jednoduše: paštiku našleháme se základním krémem do husté pěny, a pokud navrch přidáme hranolky šunky a pár snítek pažitky, bude na řezu skutečně nevšední.

Varianta s vínem

100 g plátků šunky
základní krém
200 g hroznů
50 ml bílého vína

Další roládu můžeme doplnit vínem. Jak hroznovým, kterým nakonec krém ozdobíme, tak suchým bílým, které vmícháme do základu.

Varianta s křenem

100 g plátků šunky
základní krém
100 g křenu
100 g šunky

Poslední variantou je roláda s křenem: do krému přidáme nastrouhaný křen a nadrobno nasekanou šunku, roládu zabalíme a dáme, stejně jako všechny ostatní, vychladit. Ztuhlé rolády krájíme na plátky a servírujeme.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl