Sýry

Sýrové rolády

Základní varianta

100 g plátků sýra
250 g termizovaného sýra
50 g majonézy
3 g želatiny
50 g bílého vína
bílý pepř
sůl

Nejprve si připravíme základní krém: rozmícháme čerstvý termizovaný sýr s majonézou, přidáme trochu pepře, soli, bílého vína a na závěr vmícháme rozpuštěnou želatinu.

Na navlhčeném stole rozvineme potravinářskou fólii, poklademe ji plátky tvrdého sýra, naneseme krém a svineme roládu, kterou necháme v chladu ztuhnout. Tento recept má spoustu variant. Záleží na vaší chuti a fantazii.

Varianta s paprikou

100 g plátků sýra
základní krém
50 g mleté papriky
3 barevné papriky
1 chilli paprička

Osvědčená je například varianta papriková: do základního krému vmícháme mletou papriku a nadrobno nakrájené čerstvé barevné papriky a chilli papričku. Dál postupujeme stejně, jako u základní varianty.

Varianta s pomerančem

100 g plátků sýra
základní krém
2 pomeranče

Můžeme si vybrat. Buď uděláme klasického „šneka“, nebo roládu zavineme tak, aby sýr zůstal pouze po obvodu. Tento způsob je vhodný zejména, budeme-li dělat roládu s pomeranči: vrstvu základního krému poklademe měsíčky pomeranče bez slupky i bez kůže, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a zavineme.

Varianta s nivou a ořechy

100 g plátků sýra
základní krém
100 g nivy
100 g vlašských ořechů (lískových ořechů)

Dalším zajímavým typem je roláda s nivou a ořechy: Do krému vmícháme strouhanou nivu a před zavinutím krém posypeme ořechy. Nejlepší je niva dobře vyzrálá. Ořechy můžete použít vlašské nebo lískové.

Varianta se špenátem

100 g plátků sýra
základní krém
100 g čerstvého špenátu
česnek dle chuti

Poslední roláda je se špenátovými listy, které nesmíme zapomenout zbavit stonků. Čerstvý špenát předem důkladně properte ve studené vodě. K nim do základního krému vmícháme ještě podle chuti prolisovaný česnek a barevná mozaika, kterou takto připravené rolády vytvoří na stole, pokud je před servírováním nakrájíme na kousky, bude opravdu dokonalá.

Rady

Při práci se želatinou postupujte podle návodu výrobce.

Necháte-li rolády zaležet přes noc, želatina nebude potřeba.

Chilli papričky přidávejte podle své chuti.

Hotovou roládu krájejte mokrým nožem.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl