Moučníky a cukroví

Vánoční polínko (La Bûche de Noël)

Plát

85 g hladké mouky
85 g cukru krystal
85 g másla
175 g bílků
100 g žloutků

Nejdříve si připravíme těsto na pláty. Bílky vyšleháme s polovinou cukru a opatrně spojíme s máslem, do kterého jsme předtím postupně zašlehali žloutky i zbývající cukr. Do vzniklé masy zlehka vmícháme prosátou mouku a hotové těsto naneseme v rovnoměrné vrstvě na pečící papír. Pečeme asi 10 minut na 200 stupňů do zlatova.

Krém

225 ml mléka
75 g cukru krystal
35 g pudinkového prášku
250 g máslo
100 g čokolády
jedlé kaštany (kaštanové pyré)
bílý rum

Mezitím si připravíme krém: do vroucího mléka s cukrem přidáme zálivku z pudinkového prášku a trochy mléka, provaříme a necháme vychladit. Do zchladlého základu zašleháme povolené máslo a rozpuštěnou čokoládu, a hotovým krémem potřeme upečené pláty. Přidáme najemno nasekané jedlé kaštany, plátek pokropíme bílým rumem a stočíme do rolády, kterou uložíme do chladu.

Ztuhlou roládu potřeme zbytkem krému, vidličkou napodobíme kůru stromu, a pokud z kousku druhé rolády uděláme zbytek větvičky a talíř ozdobíme chvojím, bude iluze polínka naprosto dokonalá.

Rady

Lépe se pracuje s povoleným máslem.

Zálivku na krém za stálého míchání opravdu důkladně provařte.

Krém musí být vychlazený, a teprve pak je možné přidat máslo, jinak by se rozpustilo.

Kaštany lze nahradit kaštanovým pyré.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl