Vánoční slepičí krém s máslovými krutony

1 l slepičího vývaru
80 g másla
200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
40 g hladké mouky
250 ml smetany
slepičí maso z vývaru
muškátový oříšek nebo květ
bílý pepř
sůl
pažitka (zelená petrželka)Na krutony:
starší housky
máslo
Na másle orestujeme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, zaprášíme moukou, přidáme trochu muškátu a krátce prosmažíme. Zalijeme silným slepičím vývarem a asi patnáct minut necháme provařit. Poté ještě zalijeme smetanou, přivedeme k varu, dochutíme solí a pepřem, a na závěr přidáme obrané slepičí maso z vývaru.
Podáváme s krutony z plátků housky, které jsme potřeli rozpuštěným máslem a v troubě na 200 stupňů opekli dozlatova. Polévku můžeme na talíři ozdobit pažitkou či petrželkou.
Rady
Muškátový oříšek můžete nahradit muškátovým květem.
Recept na slepičí vývar naleznete u receptu Slepičí vývar s játrovými nočky (díl Večeře pro faráře).
Ohodnoťte tento recept: